żywienie w chorobie

Żywienie w chorobie

Jako dietetyk kliniczny zajmuję się głównie żywieniem w chorobie, które to wspomaga leczenie farmaceutyczne, a niekiedy jest najistotniejsze w terapii! Leczenie żywieniowe to nie tylko odpowiednie dobranie produktów oraz rodzaju obróbki kulinarnej do istniejącej choroby, ale również odpowiednia suplementacja oraz ćwiczenia.

Jeśli towarzyszy Ci jedna z poniższych jednostek chorobowych bądź inna, to nie czekaj i umów się na wizytę już dziś! Ja zajmę się resztą.

  • Otyłość
  • Niedożywienie
  • Cukrzyca typu I i II
  • Insulinooporność
  • Celiakia
  • Choroby autoimmunologiczne
    (Hashimoto, Reumatoidalne zapalenie stawów (RZS), Łuszczyca)
  • Niedoczynność oraz nadczynność tarczycy
  • Zespół jelita drażliwego (IBS)
  • Wrzodziejące zapalenie jelita grubego (WZJG)
  • Zespół przerostu bakteryjnego jelit (SIBO)
  • Zespół policystycznych jajników (PCOS)
  • Wrzody żołądka i dwunastnicy
  • Zaburzenia lipidowe
  • Niedokrwistość
  • Alergie i nietolerancje pokarmowe
  • Zaparcia
  • Wzdęcia
  • Refluks
  • Choroby nowotworowe
  • Choroby układu krwionośnego np. miażdżyca, nadciśnienie tętnicze
  • Resekcja pęcherzyka żółciowego
  • Kamice żółciowe i nerkowe
    oraz wiele innych.